Stepit ennen lähtöä

Suunnitteluvaihe

Tie kohti vaihto-oppilasvuotta ja ohjelmapaikan varmistamista alkaa alustavan hakemuksen täyttämisellä. Voit täyttää hakemuksen verkossa tai tulostaa paperihakemuksen seuraavan linkin kautta ja lähettää sen meille postitse. Vastaanotettuamme hakemuksesi olemme mahdollisimman pian yhteydessä sinuun tai vanhempiisi varataksemme ajan tapaamiselle. Sinä tai vanhempasi voitte myös olla meihin yhteydessä puhelimitse tai sähköpostitse varataksenne ajan tapaamiseen tai puhelinhaastatteluun.

Tapaaminen tai puhelinhaastattelu

Tapaaminen on oiva steppi edetä vaihtovuoden suunnittelussa ja toivommekin, että vähintään toinen vanhemmista olisi mukana. Tapaamisessa käymme läpi ohjelmamme sisällön kokonaisvaltaisesti, tutustumme toisiimme ja haastattelemme sinut. Samalla sinä ja vanhempasi voitte esittää kysymyksiänne.

Voit myös toivoa puhelinhaastattelua, mikä on sisällöltään sama kuin tapaaminen. Keskusteltuamme kanssasi puhelimitse, olemme yhteydessä myös vanhempiisi.  Tapaaminen tai puhelinhaastattelu eivät sido sinua vielä mihinkään.

Paikka SUN ohjelmassa

Saat virallisen päätöksen ohjelmapaikasta, kun olet toimittanut alustavan hakemuksen ja haastattelu on suoritettu. Tämä jälkeen sinulle toimitetaan varsinainen vaihto-oppilasvuoden hakemus ohjeineen. Hakemuksen lisäksi jokainen oppilas tulee osallistumaan englannin kielen ELTiS -tasotestiin. Kun hakemus on kokonaisuudessaan valmis ja kohdemaan vastaanottava organisaatio on hyväksynyt hakemuksesi, voi sijoituspaikkasi etsintä alkaa.

Valmentautuminen

Lähtöä edeltävän kesän alussa pääset osallistumaan järjestämäämme vaihtoon lähteville suunnattuun valmennukseen. Valmentautumisessa tapaat muita vaihtoon lähtijöitä ja jo vaihtovuoden kokeneita nuoria. Saat paljon lisätietoa siitä, miten valmistautua lähtöä varten ja konkreettisia neuvoja vuoden onnistumisen tueksi sekä tuhdin SUN käsikirjan. Myös vanhemmille on oma tilaisuutensa, jossa käydään läpi asioita, joihin vaihto-oppilaan vanhempien on hyvä varautua.

Viisuminhakuprosessi

Jokainen vaihtoon lähtevä nuori hakee joko opiskeluviisumia tai opiskelulupaa, kohdemaasta riippuen. Prosessin ryhdytään valmentautumisen jälkeen. Me ohjeistamme ja opastamme sinua hakuprosessissa. Jokaisen oppilaan on täytettävä viisumihakemus, minkä lisäksi Yhdysvaltoihin matkaavat oppilaat käyvät USAn konsulaatissa Helsingissä henkilökohtaisessa viisumihaastattelussa.

Sijoituspaikkasi

Isäntäperheesi ja koulupaikkasi varmistuvat kevään tai kesän aikana. Kun sijoituspaikkasi on vahvistunut, sinulle ilmoitetaan siitä henkilökohtaisesti. Tämän jälkeen sinulle varataan lennot sopivalle ajankohdalle.