Ranska

Bonjour! Vaihto-oppilaaksi Ranskaan?

Vietä unelmien vaihto-oppilasvuosi tai vaihtokomeus upeassa Ranskassa! Kulttuurin, historian ja muodin kehto on yksi Euroopan vetovoimaisimmista keskuksista. Vuosi vuoden jälkeen Ranska onkin maailman suosituin turistikohde. Ikoninen Pariisi kaikkineen nähtävyyksineen vetää ihmisiä puoleensa, mutta pinta-alaltaan suuresta maasta löytyy myös paljon muuta – on viehättäviä pieniä kyliä, Ranskan alpit, rantoja, maaseutua sekä isoja kaupunkeja. Vaihto-oppilaana pääset paraatipaikalta tutustumaan tähän pitkän historian omaavaan maahan.

Ranska on yksi Euroopan suurimmista maista, ja se ulottuu kylmältä Pohjanmereltä aurinkoiselle Välimerelle. Maasta löytyy kaikkea rantalomakohteista upeisiin vuoristomaisemiin sekä metropoleihin. Itä- ja eteläosa ovat vuoristoisia ja jopa Euroopan korkein huippu, Alppien vuoriston yli 4000-metrinen Mont Blanc sijaitsee Ranskassa. Alavaa tasankoa löytyy neljän suuren jokilaakson alueelta, ja maassa virtaa monia tunnettuja jokia, kuten pohjoisosan Seine, länsiosan Loire ja Garonne, sekä Välimereen virtaava Rhône. Tiedät varmasti myös heti mistä puhutaan, kun mainitaan Pariisi, Nizza tai Riviera.

Ranskassa asuu noin 66 miljoonaa ihmistä, joten tulet varmasti tapaamaan paljon kiehtovia ihmisiä vaihdon aikana. Kahvilakulttuuri kukoistaa Ranskassa ja erityisesti nuoret kokoontuvat monesti kahviloihin viettämään aikaa – miten ihanalta kuulostaa kehittää kielitaitoasi rupatellen kavereiden kanssa lähikahvilassa.

Perhe-elämä

Aitoa ranskalaista elämää pääset vaihtovuotesi aikana kokemaan paikallisessa isäntäperheessä. Sinusta huolehtiva, vapaaehtoinen ranskalainen isäntäperhe auttaa ja opastaa sinua arjen keskellä, jotta opit maan tavoille ja pääset sisään kuuluisaan ranskalaiseen elämäntyyliin. Perhekeskeinen elämäntyyli on hyvin tyypillistä ranskalaisille. Erityisesti perheet viettävät aikaa ruuan ympärillä – onhan Ranska yksi maailman kulinaristinen pääkaupunki. Makuelämyksiä on siis varmasti myös tiedossa.

Koulu

Virallinen oppivelvollisuus Ranskassa alkaa 6-vuotiaana, mutta lähes kaikki ranskalaiset aloittavat esikoulun jo 2 tai 3-vuotiaina. Oppivelvollisuuden alussa 6–10-vuotiaat lapset ovat alakoulussa (école élémentaire). Alakoulun jälkeen käydään 4 vuotta yläkoulua (collège). Kuten Suomessa, yläkoulun jälkeen nuoret valitsevat joko lukion tai ammatillisen koulun.

Ranskassa lukio (lycée) kestää kolmevuotta, mutta vain ensimmäinen vuosi on kaikille oppilaille yhteinen. Tämän jälkeen oppilaiden on valittava tietty suuntautumisvaihto (yleinen tai tekninen) ja näin ollen he valitsevat myös minkä ylioppilastutkinnon suorittavat. Oikean suuntautumisvaihtoehdon valitseminen on jatko-opintoja ajatellen olennaista, sillä jatko-opinnoissa vaaditaan usein tiettyä suuntautumisvaihtoehtoa.

Vaihto-oppilaan koulu tulee olemaan tapauskohtaisesti joko collège tai lycée. Lukiossa opiskelet pakollisia ja valinnaisia aineita. Koulupäivä kestää yleensä 8.30-17.00, sillä lounastauko on monesti jopa muutaman tunnin mittainen. Lukuvuosi alkaa syyskuun alussa ja päättyy kesäkuun lopussa.

Orientaatio Pariisissa

Ohjelmaan sisältyy Pariisin valmennus muiden Ranskaan saapuvien kanssa vaihto-oppilaiden kanssa, elokuun lopussa, mikäli kouluvuotesi alkaa syksyllä. Orientaatio kestää 3 päivää ja sen jälkeen matkustetaan tulevan isäntäperheen luokse.

Ikäraja ja kielivaatimus

Kaudelle 2020-2021 voivat hakea aikavälillä 1.8.2002 – 1.8.2005 syntyneet nuoret. Voit hakea vaihto-oppilaaksi heti peruskoulun jälkeen tai joko lukio- tai ammattikouluopintojen aikana. Ranskaa tulee olla opiskeltu vähintään kahtena vuotena ennen vaihtoon lähtöä (taso A2).

Ohjelmamaksuun sisältyvät:

 • Henkilökohtainen haastattelu
 • Tuki ja avustaminen hakuprosessin kaikissa vaiheissa
 • 3 päivän orientaatio Pariisissa (Syksyn lähdöt)
 • Opiskelijan EU-rekisteröinti
 • Valmennustilaisuus oppilaalle sekä vanhemmille ennen lähtöä
 • Vaihto-oppilaan SUN käsikirja
 • Menopaluulennot
 • Opiskelupaikka julkisessa koulussa
 • Isäntäperhe
 • Oma tukihenkilö eli aluevalvoja sekä paikallinen organisaatio ovat tukena koko vaihtovuoden ajan
 • SUN Diplomi

Ohjelmamaksuun ei sisälly:

 • matkatavara-, sairaus- ja tapaturmavakuutus
 • vaihto-oppilashakemukseen liittyvät kustannukset, rokotukset tai muut henkilökohtaiset kulut