Usein kysyttyä

Milloin kannattaa hakea paikkaa vaihto-ohjelmaan?

Haku ohjelmaan on järkevä aloittaa viimeistään lähtöä edeltävänä syksynä ja täten varmistaa paikka mieluisessa ohjelmassa. Samalla aikaa jää sopivasti vaihto-oppilasvuoden hakemuksen valmisteluun.

Täytyykö hakijalla olla hyvä kielitaito?

Hyvä kielitaito ei ole edellytys, mutta siitä on hyötyä kohdemaahan sopeutuessa. Jokaisessa kohdemaassa on omat kielitaitovaatimuksensa.

Harrastuksien ja urheilun jatkuminen vaihdon aikana?

Ainoastaan yksityiskouluohjelma Pohjois-Amerikassa takaa harrastuksen tai urheilun jatkumisen. Perinteisessä vaihtovuosiohjelmassa ei taata tietyn harrastuksen tai urheilun jatkumista, mutta niitä voi toki toivoa ja se on myös suositeltavaa.

Mitä rokotuksia vaihto-oppilas tarvitsee?

Jokaisessa kohdemaassa on omat vaatimuksensa. Lisäksi vaadittavien rokotteiden lista voi vaihdella myös maan sisäisesti osavaltioiden, provinssien tai koulujen välillä. Suomen normaalin rokoteohjelman lisäksi kaikkiin kohdemaihin tarvitaan A+B hepatiitti- ja Meningokokki –rokotteet. Lisätietoa rokotteista yleensä saa osoitteesta www.rokote.fi.

Vaihtovuoden kesto?

Lukuvuosi kestää noin 10 kk, alkaen heinäkuun lopulta syyskuun alkuun ja lukukausi noin 5 kk, alkaen elokuussa tai tammikuussa. 

Miten isäntäperhe valitaan?

Paikallisten yhteistyökumppaniemme työntekijät tulevassa kohdemaassa etsivät isäntäperheet. Ennen kuin perhe hyväksytään isäntäperheeksi, he täyttävät hakukaavakkeet ja heiltä pyydetään suosituslausuntoja. Heistä tehdään myös taustatutkimukset, haastatellaan kotonaan ja heidät valmennetaan vastaanottamaan vaihto-oppilas. Tämän jälkeen isäntäperheeksi hyväksytty perhe valitsee oppilaan kotiinsa mahdollisten muiden hakijoiden joukosta.